Wat Is Een Nachtbril

NACHTBRILLEN

nachtbril girl

Veel mensen vinden het niet prettig om in het donker te rijden. Rijd je in het donker, dan heb je veel meer last van de koplampen van tegenliggers, het licht dat van verkeers- en reclameborden afkomstig is en de weerspiegeling van alle lampen op het gladde wegdek. Daar komt nog bij dat er veel mensen zijn die last hebben van zogeheten nachtblindheid, waardoor in het donker rijden nog lastiger wordt. Door een nachtbril te dragen, kun je beter zien als je in het donker rijdt. Zo wordt rijden in het donker niet alleen veiliger, maar ook veel prettiger.

Op deze pagina lees je meer over nachtbrillen. Zo lees je wat een nachtbril precies is, maar ook hoe deze bril werkt en wat de voordelen van de bril zijn. Ook lees je wanneer het verstandig is om een nachtbril aan te schaffen, zodat jij kunt bepalen of het aanschaffen van een nachtbril wel of geen goede keuze is voor jou.

WAT IS EEN NACHTBRIL?

Een nachtbril is een bril die je zicht drastisch verbetert als je in het donker aan het rijden bent, dit is niet te vergelijken met een zonnebril. Dit komt omdat de glazen van de bril de lichtstralen van koplampen, reclameborden, verkeersborden en dergelijke verminderen, zodat je de omgeving veel beter kunt zien. Je draagt een nachtbril om veiliger én zelfverzekerder te kunnen rijden in het donker. Dit is belangrijk, omdat onzeker rijden ook voor ongelukken kan zorgen. Ga je bijvoorbeeld langzamer rijden omdat je niet zo goed kunt zien wat er op de weg gebeurt, dan kan dit juist ook voor ongelukken zorgen. Door een nachtbril te dragen zie je beter, waardoor je minder kans hebt op ongelukken door slecht zicht en onzeker rijden.

HOE WERKT EEN NACHTBRIL?

Een nachtbril heeft gele glazen, die de hinderlijke schitteringen van het licht tijdens in het donker rijden neutraliseren. Hierdoor wordt het beeld dat je tijdens het rijden in het donker ziet met een nachtbril, vele malen rustiger dan zonder nachtbril. Ook zorgt de bril ervoor dat het contrast groter wordt. Regent het, dan zie je veel beter met deze bril. Dit komt omdat vormen die je door de regen eigenlijk onduidelijk zou zien, door de glazen van de bril scherper worden afgetekend.

Een nachtbril heeft niet voor niets gele glazen. Licht bestaat namelijk uit verschillende kleuren, die samen bepalen welke kleur licht jij precies ziet. Zie je felblauw licht en is er verder weinig licht in de omgeving, dan zien je ogen vanzelf een vervelende schittering. Dit betekent dat het zicht minder wordt. Door een bril met gele glazen te dragen, wordt de kleur van het felblauwe licht geneutraliseerd. Dit betekent dat je nog wel licht ziet, maar niet meer zo fel en ook niet meer met een vervelende schittering. De nachtbril heeft dus gele glazen om de andere kleuren van licht te neutraliseren, zodat je beter kunt zien.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN NACHTBRILLEN?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een nachtbril te dragen. Dit is niet voor niets, want het dragen van een nachtbril brengt enkele voordelen met zich mee. Wat de voordelen zijn van het dragen van een nachtbril, lees je in onderstaande alinea’s.

Je hebt geen last meer van verblindende tegenliggers

Heb je vaak last van de koplampen van tegenliggers? Dan raden wij je zeker aan om een nachtbril te dragen. Door een nachtbril te dragen, heb je geen last meer van de verblindende koplampen van tegenliggers. Zelfs niet als deze tegenliggers per ongeluk groot licht aan hebben staan. Ook heb je minder last van flitsende lichtreclames langs de snelweg en felle straatverlichting tijdens het rijden, aangezien ook deze lichten geneutraliseerd worden.

Je ziet ook beter bij sneeuwval, regen of hevige mist

Een nachtbril zorgt er niet alleen voor dat felle lichten geneutraliseerd worden, maar kan bepaalde onscherpe contouren ook beter scherp maken. Hierdoor zie je ook beter met de bril als het sneeuwt, als het regent of als het mistig is. Zelfs bij hevige sneeuwval, harde regen of flinke mist zie je goed met een nachtbril, wat het rijden in deze weersomstandigheden veel veiliger maakt.

Je ziet de wegmarkeringen veel beter

Door het scherper worden van contrasten, zie je de markeringen op de weg veel beter als je een nachtbril draagt. Zeker als het wegdek nat is en je door de glans op de weg niet altijd goed kunt zien wat de markeringen aangeven, zie je veel beter met een nachtbril. De nachtbril zorgt voor een beter contrast tussen de weg en de markeringen, waardoor je de strepen op de weg veel beter ziet.

Je voelt je veiliger in de auto

Omdat je veel beter ziet met een nachtbril, voel je je veel veiliger als je in het donker moet rijden en deze bril draagt. Dit betekent dat je minder onzeker gaat rijden, waardoor je minder kans hebt om ongelukken te veroorzaken. Zeker als je niet graag de weg op gaat in het donker omdat je niet zo goed ziet, is het dragen van een nachtbril echt een aanrader. Weet je van jezelf dat je standaard 10 kilometer zachter gaat rijden als het donker is of bepaalde wegen vermijdt, dan is het aanschaffen van een nachtbril ook een goede keuze voor jou.

Je kunt de nachtbril op sterkte laten maken

Heb je brilglazen op sterkte nodig? Dan kun je de nachtbril gewoon op sterkte laten maken. Geef aan bij de opticien welke sterkte jij nodig hebt voor de nachtbril en jouw bril wordt op maat gemaakt. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je niet zo scherp ziet met de nachtbril of dat je de bril moet combineren met lenzen, maar draag je de beste bril tijdens het rijden.

De nachtbril is niet duur

Tot slot is een nachtbril niet duur. Je investeert een paar tientallen euro’s en je hebt al een mooie, kwalitatief hoogwaardige bril in huis. Heb je een bril op sterkte nodig, dan investeer je slechts een klein beetje meer in jouw nachtbril. Geen grote investering, wel een investering waar je vele jaren plezier van hebt.

Girl with nightglass

VOOR WIE IS EEN NACHTBRIL GESCHIKT?

De nachtbril is geschikt voor iedereen die regelmatig in het donker moet rijden en zich niet prettig voelt achter het stuur als het donker is. Veel mensen denken dat de nachtbril alleen geschikt is voor mensen die te maken hebben met nachtblindheid, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook als je het gewoon niet fijn vindt om in het donker te rijden of dit zelfs helemaal niet doet omdat je het eng vindt, is het aanschaffen van een nachtbril een aanrader.

 

Herken jij jezelf in een of meerdere van onderstaande punten? Dan is het aanschaffen van een nachtbril zeker een aanrader voor jou:

–        Je rijdt niet graag in het donker of je rijdt zelfs helemaal niet in het donker.

–        Je voelt je vaak onzeker in de auto als je in het donker moet rijden en past je rijstijl hier (overdreven) op aan.

–        Je durft de weg niet op te gaan als het regent, sneeuwt of mistig is.

–        Je hebt vaak last van de koplampen van tegenliggers en bent soms zelfs even helemaal verblind achter het stuur.

–        Je ergert je aan de felle lichten van lantaarnpalen, verkeersborden of reclameborden langs de weg.

–        Je hebt te maken met nachtblindheid en kunt hierdoor niet goed rijden als het donker is.

–        Je moet vaak in het donker rijden en voelt je dan altijd ongemakkelijk omdat je niet zo goed kunt zien waar je gaat.

–        Je hebt al een keer een ongeluk gehad door slecht zicht in het donker en wil voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.

 

Iedereen kan een nachtbril dragen. Wil je je veiliger voelen achter het stuur en/of moet je vaak in het donker rijden en vind je dit niet prettig, dan is het dragen van een nachtbril een must.

 

EEN NACHTBRIL OP STERKTE

Sommige mensen hebben een bril op sterkte nodig. Dit is geen probleem, als je de bril maar bij de juiste opticien bestelt. Net zoals bij normale brillen het geval is, kan ook de nachtbril op sterkte worden geleverd. In dit geval krijg je geen standaard gele glazen voor de bril, maar krijg je gele glazen op de juiste sterkte geleverd. Het kost je een klein bedrag extra, maar dit is de investering zeker waard. Door de bril op sterkte te laten maken, zie je goed in het donker en zie je bovendien altijd zo scherp als je gewend bent.

Je kunt een nachtbril op sterkte laten maken met -1, maar je kunt de bril ook op sterkte laten maken met -6 of meer. Het maakt niet uit wat voor bril jij nodig hebt, want alles is mogelijk bij het produceren van een nachtbril op maat. Door een nachtbril op maat te laten maken, hoef je geen lenzen onder de bril te dragen. Draag je altijd lenzen en houd je de lenzen liever in als je gaat rijden met een nachtbril, dan neem je gewoon een nachtbril zonder sterkte. Op deze manier kun je jouw lenzen in houden, maar kun je toch een nachtbril dragen om beter te zien in de avond.

Meer artikels:

Hoe werkt een nachtbril

Welke nachtbril is het beste

Bestel Nu Uw Nachtbril
bij Nachtbril.com koopt u veilig en vertrouwd de beste kwaliteit nachtbrillen met een snelle levering.