Hoe Werkt Een Nachtbril

Werken die gele ‘Nachtrijden’ brillen echt?

Het gebruik van een nachtelijke rijbril met gele lens leek de detectie van voetgangers ’s nachts niet te verbeteren of de negatieve effecten van verblinding door koplampen (HLG) te verminderen, zo bleek uit een kleine cohortstudie.

Van de 22 deelnemers, die allemaal een normale gezichtsscherpte hadden, vertoonden de gele lenzen geen significant hoofdeffect (F 1,63 = 0,64; P = 0,42). In alle meetomstandigheden waren de responstijden met de gele lenzen niet beter dan met de heldere lenzen, meldde Alex D. Hwang, PhD, van het Schepens Eye Research Institute, Massachusetts Eye and Ear, van de Harvard Medical School in Boston, en collega’s.

Hoe Werkt Een Nachtbril

Het onderzoek naar nachtbrillen

Zoals het team meldde in JAMA Ophthalmology , waren er ook geen significante verschillen in responstijden met de gele lens in alle experimentele omstandigheden.

De onderzoekers verdeelden de deelnemers in de volgende drie leeftijdsgroepen en omvatten het gebruik van blauwe en oranje shirts om te controleren op leeftijd en interactie van de shirtkleur met het filter:

12 jongere deelnemers (gemiddelde leeftijd 28; zes mannen) — voetgangers met donker marineblauw shirt (F 1,33 = 0,59; P = 0,45)
Zes extra jongere deelnemers (gemiddelde leeftijd 27; vier mannen) — voetgangers met oranje shirt (F 1,15 = 0,13; P = 0,72)

Vier oudere mannen (gemiddelde leeftijd 70) — voetgangers in oranje shirt (F 1,9 = 0,84; P = 0,38)
“Onze gegevens suggereren dat het dragen van een bril met gele lenzen tijdens het rijden ’s nachts de prestaties niet verbetert bij de meest cruciale taak: het detecteren van voetgangers.

In plaats daarvan toonden de gegevens aan dat het dragen van een bril met gele lenzen de prestaties enigszins kan verslechteren, hoewel die bevinding niet statistisch was belangrijk”, schreven de onderzoekers. “Deze bevindingen lijken niet te ondersteunen dat oogzorgprofessionals patiënten adviseren om een ​​nachtelijke autobril met gele lens te gebruiken.”

Wat Is Een Nachtbril

 

Dergelijke brillen worden nog steeds op grote schaal gepromoot en verkocht als een middel om de rijveiligheid ’s nachts te verbeteren, ondanks een uitspraak van de Federal Trade Commission (FTC) uit 1997 die dergelijke beweringen verbiedt, merkten Hwang en co-auteurs op. De FTC-uitspraak citeerde onvoldoende ondersteunend bewijs, maar concludeerde niet dat de bril in feite niet effectief was.

“Yellow lenzen filteren een kortere golflengte licht en vermindering van de totale lichtniveau; beide acties kunnen de persoonlijke ongemak veroorzaakt door heldere, tegemoetkomende HLG verminderen … maar dit ongemak verblinding is niet gerelateerd aan handicap glare ,” Hwang, et al. uitgelegd.

Het team aangehaald decennia van onderzoek teruggaat tot 1951, met inbegrip van een 2013 daglicht rijden gevaarherkenningstoets studie koppelen van een gele filter verbeterde responstijden, maar met “minimaal ter zake” om hun eigen studie: “We hebben geen gegevens die direct beweringen dat de steunen gele lenzen verbeteren het zicht op de weg of verhogen de veiligheid bij nachtelijk rijden met of zonder HLG”, aldus Hwang en collega’s.

Studiedetails Nachtbrillen

Voor het onderzoek selecteerden de onderzoekers voor het testen van drie commercieel verkrijgbare nachtbrillen uitgerust met gele lenzen:

Night-Lite (Eagle Eyes-optiek)
HD Nachtzicht (Idea Village Co.)
Riddervizier (Blupond, Inc.)

Er werd bevestigd dat ze allemaal plano-lenzen waren en vrij waren van krassen of fabricagefouten en dat ze vergelijkbare spectrale kenmerken hadden.

De deelnemers werd gevraagd om vertrouwd te raken met de rijsimulator en experimentele taken, en voltooiden vervolgens acht scenario’s voor nachtelijk rijden van 10 minuten met eerst een heldere bril en vervolgens elk van de drie producten, met de koplampverblindingssimulator in- en uitgeschakeld.

De deelnemers moesten op de claxon drukken zodra ze een voetganger zagen, die 60 meter verderop langs de weg zou verschijnen, en de onderzoekers maten vervolgens de responstijden.

“Voetgangerdetectie is met name relevant voor rijden in het donker, omdat de betrokkenheid van niet-reflecterende voetgangers en dieren bij een ongeval tot zeven keer toeneemt bij minder licht”, merkten de onderzoekers op.

Ze rapporteerden dat significante effecten van HLG werden waargenomen bij condities met voetgangers met een donker marineblauw shirt voor jonge deelnemers (F 1,33 = 7,34; P <.001) en met de conditie als voetgangers met oranje shirt voor oudere personen (F 1,9 = 75.32; P <.001), waarbij het verschil in responstijd tussen met en zonder HLG groter was bij oudere versus jongere deelnemers (respectievelijk 01,5 en 0,3 seconden).

“Het negatieve effect van naderende verblinding door koplampen neemt aanzienlijk toe voor de oudere personen [die het meest waarschijnlijk een bril met gele lenzen gebruiken], zelfs voor degenen met een goede gezichtsscherpte”, aldus Hwang en collega’s.

“Toch verbeterde het dragen van een bril met gele lenzen de prestaties niet (dat wil zeggen, meer waarschijnlijk verslechterd) met of zonder HLG.”

Waarom werken gele nachtkijkers niet?

Schrijven in een begeleidend commentaar getiteld “Waarom werken gele nachtkijkers niet?” Robert W. Massof, PhD, van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore noemde “de omvang van de nadelige associatie van koplampverblinding met oudere mensen … de meest interessante bevinding van het onderzoek.”

“Hwang et al leveren bewijs dat gele nachtkijkers hun productclaims niet waarmaken, maar er is meer werk nodig om een ​​alomtegenwoordig probleem dat met de vergrijzing van de bevolking toeneemt, beter te begrijpen en uiteindelijk te verhelpen”, concludeerde Massof.

Studiebeperkingen, merkten de onderzoekers op, omvatten de kleine steekproefomvang, hoewel ze zeiden dat hoewel een grotere steekproefomvang zou kunnen leiden tot statistische significantie, dit de richting van de bevindingen niet zou veranderen.

De studie werd ondersteund door subsidies van de National Institutes of Health.

Hwang en co-auteurs meldden geen belangenconflicten te hebben.

Wat Doet Een Nachtbril

Primaire bronnen artikelen over nachtbrillen

JAMA Oogheelkunde

Bron Referentie: Hwang AD, et al “Vergelijking van voetgangersdetectie met en zonder gele lensbril tijdens gesimuleerd nachtelijk rijden met en zonder koplampverblinding” JAMA Ophthalmol 2019; doi: 10.1001/jamaophthalmol.2019.2893.

Secundaire bron

JAMA Oogheelkunde

Bron Referentie: Massof RW “Waarom werken gele nachtkijkers niet?” JAMA Oftalmol 2019; doi:10.1001/jamaophthalmol.2019.2907.

Bestel Nu Uw Nachtbril

bij Nachtbril.com koopt u veilig en vertrouwd de beste kwaliteit nachtbrillen met een snelle levering.