Helpt Een Nachtbril

Zijn blauwlichtblokkerende brillen goed voor autorijden in het donker?

‘S Nachts rijden kan stressvol zijn: moderne voertuigen zijn nu uitgerust met krachtige LED-koplampen en straatverlichting wordt nu vervangen door LED-versies.
Moderne LED-lampen, hoewel helderder en 80% efficiënter dan traditionele lampen, bevatten veel blauw licht.

Dit kan nachtelijk rijden uitdagend en onveilig maken vanwege de verblinding veroorzaakt door blauw licht. Daarom vragen veel mensen zich af of ze een blauwlichtblokkerende bril kunnen gebruiken voor nachtelijk rijden. 

Blauwlichtblokkerende brillen , of blauwblokkerende brillen  zoals ze gewoonlijk worden genoemd, zijn brillen met speciaal vervaardigde lenzen die het blauwe licht van schermen en LED-verlichting filteren of blokkeren.

Deze bril gaat de nadelige gezondheidseffecten van blauw licht tegen, waaronder digitale vermoeidheid van de ogen, verstoord circadiaans ritme en ziekte.

Hoewel de wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van het dragen van een blauwlichtbril overdag of ’s avonds onbetwist blijven, is de vraag: is een blauwlichtblokkerende bril goed voor ’s nachts rijden?

Lees verder om erachter te komen of een blauwlichtblokkerende bril geschikt is voor ’s nachts rijden en of het een goed idee is om in een paar te investeren.

Helpt Een Nachtbril

Wat zijn blauw blokkerende nachtrijbrillen?

Autorijden ’s nachts of bij weinig licht kan stressvol zijn voor slechtzienden en ouderen.

Het lage licht van de omgeving in combinatie met de schittering van tegemoetkomende koplampen kan het moeilijk maken om te zien. Dit kan nachtelijk rijden riskant maken voor uzelf en anderen.

Digitale vermoeidheid van de ogen kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals verzwakking van uw gezichtsvermogen en migraine.

We krijgen veel vragen of een blauw licht blokkerende bril voor ’s nachts rijden ok is.

Deze bril heeft niet-voorgeschreven, gekleurde lenzen die amber (lagere sterkte) en oranjerood (hogere sterkte) kunnen zijn.

De tint vermindert schittering door het blauwe licht van koplampen en andere bronnen te verstrooien.

Omdat blauw licht de kortste golflengte heeft en de meeste energie bevat, is de kans het grootst dat het verblinding veroorzaakt wanneer het in de ogen komt.

Zijn blauwlichtblokkerende brillen goed voor autorijden in het donker?

De oranje/rode tint op blauwlichtblokkerende brillen voor gebruik ’s nachts vermindert de hoeveelheid blauw en groen licht die het oog binnenkomt en vermindert schittering.

Dit vermindert echter het totale licht dat het oog binnenkomt en kan gevaarlijk zijn omdat het moeilijk te zien is.

Sommige automobilisten beweren dat de vermindering van de verblinding door de koplampen hen in staat stelt beter te zien, vooral op regenachtige dagen.

Desondanks hebben medische tests aangetoond dat een getinte, blauw licht blokkerende bril voor ’s nachts rijden het zicht niet verbetert.

Uit een in 2019 uitgevoerd onderzoek bleek dat automobilisten die deze getinte bril droegen er een fractie van een seconde langer over deden om voetgangers op de weg te detecteren die een oranje shirt droegen.

Een ander veiligheidsprobleem bij het dragen van een rood/oranje getinte blauwlichtblokkerende bril voor nachtelijk rijden, is dat ze ’s nachts al het blauwe en groene licht verwijderen.

De afwezigheid van blauw en groen licht zal de afgifte van het slaaphormoon melatonine verhogen. Wanneer de melatoninespiegels stijgen, zal dit leiden tot veel hogere niveaus van slaperigheid voor de bestuurder.

Dit creëert een ernstig veiligheidsrisico waardoor de bestuurder niet voldoende wakker en alert is, en hij zal niet voldoende reactietijden hebben die nodig zijn voor veilig rijden, dit kan zelfs leiden tot in slaap vallen achter het stuur!

Daarom raden we u af om een kleur getinte blauwe lichtblokkerende bril te gebruiken voor nachtelijk rijden.

Het gebruik van onze computerbril met blauw licht heeft echter geen invloed op uw zicht tijdens het rijden en zal toch blauw licht verstrooien.

Als u een blauwlichtblokkerende bril wilt dragen om ’s nachts te rijden, om medische redenen of om bescherming te bieden tegen tegemoetkomende koplampen, raden we u aan een kijkje te nemen in ons assortiment avondbril.nl .

Deze bril filtert blauw licht met 50% over het hele spectrum .

De ScreenTime Blue Light computerbril is ontworpen om te worden gebruikt bij blootstelling aan digitale schermen en kunstlicht.

Ze beschermen je tegen de bijwerkingen van kunstlicht, waaronder vermoeidheid van de ogen en migraine.

Hoewel ze zijn ontworpen voor gebruik overdag, verminderen ze nog steeds de piekgolflengte van blauw licht (455 nm), de belangrijkste golflengte die wordt uitgestraald door koplampen van voertuigen en straatlantaarns.

Brillen met een heldere lens met blauw licht zijn de veiligste oplossing om blauw licht tijdens het rijden ’s nachts veilig te filteren.

De antiverblindings- en antireflectiecoating beschermt ook uw ogen tegen de schittering van koplampen.

Let op: niet alle blauwe lichtblokkerende brillen zijn gelijk

Het spectrum van blauw licht varieert van 400-500 nanometer. Veel fabrikanten van brillen met helder blauw licht verminderen de effectiviteit van de bril bij een bepaald golflengtebereik.

Dit kan betekenen dat u niet beschermd bent tegen de piekgolflengte van blauw licht (455 nanometer).

Wanneer u op zoek bent naar een blauwlichtblokkerende bril, controleer dan of deze het licht over het hele blauwe lichtspectrum filtert en 50% van het blauwe licht filtert op 455 nm.

Anders zijn ze ineffectief.

Waar zijn blauw licht blokkerende glazen geschikt voor?

Blauwlichtblokkerende glazen worden gebruikt om het negatieve effect van kunstlicht van schermen en leds, dat ons circadiane ritme verstoort, tegen te gaan.

Het circadiaans ritme is de interne klok van het lichaam, die ons slaap- en waakpatroon regelt.

Het circadiane ritme van elke persoon is anders, maar de gemiddelde lengte is 24 uur en een kwartier.

Hoewel dit langer is dan 1 dag, stelt het daglicht ons circadiane ritme opnieuw in, zodat we op tijd in slaap kunnen vallen.

 

Blootstelling aan kunstlicht vermindert de afscheiding van melatonine, een hormoon dat wordt geproduceerd om de slaap aan te moedigen als onderdeel van het natuurlijke circadiane ritme.

Dit betekent dat blauw licht na zonsondergang ervoor kan zorgen dat u moeilijk in slaap valt.

Een onderzoek van Harvard toonde zelfs aan dat blootstelling aan blauw licht ’s nachts de belangrijkste reden is waarom mensen niet voldoende slapen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat een gebrek aan slaap verband houdt met depressie, obesitas en diabetes.

Blauw licht is niet de enige boosdoener.

Onderzoek heeft aangetoond dat groen licht, dat ook wordt geproduceerd door led-verlichting, schermen en apparaten, melatonine verstoort. Als u dus ’s nachts wordt blootgesteld aan kunstlicht, is het essentieel dat u een bril koopt die zowel blauw licht als groen licht tot 550 nm blokkeert, zodat alle dagsignalering ’s nachts wordt verwijderd.

Onze nachtblauwe nachtbrillen bieden bescherming tegen zowel groen als blauw licht.

Het is goed om een ​​blauwlichtblokkerende bril te gebruiken als je moeite hebt om in slaap te vallen of als je voor je werk schermen of elektronische apparaten moet gebruiken na zonsondergang.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/if4lYbVurv0" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Helpt een blauwlichtblokkerende bril bij nachtblindheid?

Nachtblindheid (medische term: Nyctalopie) is het onvermogen om goed te zien in het donker.

Mensen met nachtblindheid zijn niet volledig blind, zoals de naam al aangeeft – ze hebben gewoon moeite om duidelijk te zien als het licht laag is.

In tegenstelling tot slechtziendheid is dit geen ziekte op zich, maar een indicator van een onderliggend probleem.

Veel problemen kunnen nachtblindheid veroorzaken. Ze omvatten vitamine A-tekort (wat de meest voorkomende reden is).

Andere, meer ernstige oorzaken zijn glaucoom, staar en retinitis pigmentosa.

Mensen die nachtblind zijn, maken zich zorgen over het rijden ’s nachts.

Symptomen van nachtblindheid zijn afhankelijk van de onderliggende medische aandoening, maar kunnen zijn:

 • Wazig zicht,
 • Moeite met in de verte kijken,
 • Gevoeligheid voor licht,
 • Migraine en
 • Misselijkheid
 • Braken.

Voor mensen met nachtblindheid zal een getinte, blauw licht blokkerende bril voor ’s nachts rijden waarschijnlijk niet beter zijn dan voor de gemiddelde persoon.

Dezelfde problemen van verminderde zichtbaarheid van voetgangers in oranje/rood zullen zich voordoen.

Een computerbril met helder blauw licht van hoge kwaliteit kan echter de schadelijke effecten van blauw licht enigszins verminderen en de andere voordelen bieden van afscherming en bescherming van de ogen tegen blauw licht.

Hoe het zicht te verbeteren tijdens het rijden ’s nachts?

 • Als u een bril op sterkte draagt, laat u dan regelmatig controleren om uw bril up-to-date te houden.
 • Overweeg om een ​​antireflectiecoating of antireflectiecoating op uw bril te plaatsen, of een antireflectiebril met blauw licht te kopen.
 • Veeg uw bril af voordat u gaat rijden, want vlekken kunnen verblinding versterken.
 • Houd uw voorruit schoon: Strepen en stof op de voorruit kunnen de schittering versterken, maar bestuurders vergeten dit vaak te doen. Poets de voorruit voor elke rit van binnen en van buiten. Als uw voorruit barst, vervang deze dan onmiddellijk.
 • Houd uw ruitenwissers in werkende staat – u weet nooit wanneer het gaat regenen. Zorg ervoor dat de tank voor de ruitenreinigingsoplossing vol is voordat u vertrekt.
 • Het is gemakkelijker te zien wanneer de weg voor u goed verlicht is. Houd uw koplampen schoon en werkend.
 • Vermijd het staren naar tegenliggers tijdens het rijden. Aangezien de ogen moe kunnen worden van het staren naar objecten die te dichtbij zijn, is het verstandig om even pauze te nemen van het kijken naar de auto voor u.
 • Neem korte pauzes bij het rijden van lange afstanden. Het wordt aanbevolen om minimaal 15 minuten pauze te nemen als u twee uur rijdt. Twee uur is de maximale limiet voor continu rijden. Wanneer u een pauze neemt, verander dan van houding – stap uit de auto of maak een wandeling.
 • Houd de dashboardverlichting gedimd om vermoeidheid van de ogen te verminderen.
 • Raadpleeg onmiddellijk uw oogarts als u merkt dat uw gezichtsvermogen verslechtert of als u symptomen van vermoeide ogen krijgt.

Helpt Een Nachtbril

Wat hier vanaf te halen:

‘S Nachts rijden kan stressvol zijn, dus veel mensen willen een blauwblokkerende bril kopen voor nachtelijk rijden.

Hoewel sommige automobilisten beweren dat ze schittering helpen verminderen, is het niet wetenschappelijk bewezen dat oranje of rood getinte glazen de helderheid verbeteren tijdens het rijden ’s nachts, maar het verminderde licht kan gevaarlijk zijn.

Het dragen van een getinte of helderblauwe bril (in het algemeen) heeft veel gezondheidsvoordelen, waaronder een betere slaap, minder vermoeide ogen en het verminderen van de kans op zwaarlijvigheid, depressie en hartaandoeningen, wat wetenschappelijk in verband is gebracht met blauw licht.

Als u een blauwlichtblokkerende bril wilt dragen tijdens het rijden ’s nachts, kunt u een computerbril met heldere lens en blauwlicht kopen die 50% van het blauwe licht over het hele spectrum filtert en meer speciaal gericht is op de 455 nm, de piekgolflengten van het uitgestraalde blauw licht door koplampen en straatverlichting.

Nachtblindheid kan niet worden verholpen door het dragen van een blauwlichtblokkerende bril, maar het kan verblinding en vermoeidheid van de ogen helpen verminderen.

Om het zicht tijdens het rijden ’s nachts te verbeteren, moet u uw voorruit en bril schoon houden, regelmatig pauzeren tijdens het rijden en regelmatig uw ogen laten controleren.

Lees ook onze gerelateerde artikelen:

Nachtbril Bestellen

Nachtbril Auto Dames

Nachtbril Zonder Gele Glazen

 

Bestel Nu Uw Nachtbril

Bij Nachtbril.com koopt u veilig en vertrouwd de beste kwaliteit nachtbrillen met een snelle levering.